sobota, 19 stycznia 2013

Ciasto cytrynowe

Czy ciasto może być orzeźwiające? O taaak, jak najbardziej! Ciasto cytrynowe jest zarazem słodkie i kwaskowe, mocno pachnie skórką cytrynową i smakuje wybornie z czarną herbatą. Za sprawą dużej ilości soku jest wilgotne, w sam raz. Przywodzi mi na myśl lato, pewnie ze względu na swój żółciutki kolor, który kojarzy mi się ze słońcem. Tęsknię za ciepłymi dniami i wieczorami…



Ciasto cytrynowe
  • 200 g mąki
  • 130 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 3 wyszorowane i sparzone cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masło, cukier puder i ekstrakt z  wanilii utrzeć mikserem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę i wyciśnięty sok z cytryn – zmiksować na gładko. Delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przełożyć do średniej okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego :-)



1 komentarz:

  1. Spróbuj koniecznie i daj znać, czy podzielasz mój zachwyt ;-)

    P.S. Bielinko,przez pomyłkę usunęłam Twój komentarz... bardzo przepraszam.

    OdpowiedzUsuń