wtorek, 8 stycznia 2013

Drobiowe roladki z przyprawami i słodką wkładką z moreli

Czy Wy też macie czasem problem z wyborem składników na kanapki? Nie samym serem i szynką człowiek żyje... Zwykłą, nudną kanapkę można przecież przemienić w coś wyjątkowego i smakowitego. Nowy Rok zobowiązuje, a świąteczne obżarstwo już za nami więc trzeba wyczarować coś dietetycznego… z kury! Poczyniłam pewne modyfikacje w tym przepisie i tak oto wyszyły pyszne roladeczki na kanapeczki ;P



Roladki z kurczaka ze słodką, morelową wkładką (2 roladki = 12 kanapek)
  • ½ kg. piersi z kurczaka 
  • jajko
  • cebula
  • łyżka masła
  • czubata łyżka musztardy
  • czubata łyżka ketchupu
  • czubata łyżka bułki tartej
  • 10 suszonych moreli
  • łyżeczka curry
  • sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła. Piersi kurczaka mielimy razem z cebulą. Do mikstury dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i mieszamy. Dzielimy mięso na dwie równe części. Do jednej dodajemy musztardę, ketchup i curry. Kawałek folii aluminiowej układamy na desce i pędzelkiem smarujemy oliwą. Wykładamy połowę mikstury bez dodatków. Dłonie moczymy w wodzie i formujemy prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pośrodku układamy połowę moreli. Delikatnie zwijamy i odkładamy wałeczek na bok. Teraz połowę kolorowej mikstury rozkładamy na folii uprzednio posmarowanej oliwą. Pośrodku układamy roladkę z morelą i całość delikatnie zwijamy. Końce folii ciasno skręcamy. Z pozostałą częścią postępujemy dokładnie tak samo. Uzyskujemy w ten sposób dwie zgrabne roladki. Zagotowujemy wodę w sporym garnku, wkładamy nasze zawiniątka i gotujemy przez 15 minut. Po ostudzeniu zdejmujemy folię i przystępujemy do robienia kanapek. Świetnie smakują z odrobiną chrzanu.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz