sobota, 5 stycznia 2013

Najlepsze na świecie owsiane ciasteczka

Bloga otwiera przepis na ukochane ciasteczka owsiane. Pachną one mocno cynamonem, wanilią i przepełnione są smakowitościami. Uwielbiam takie ciasteczka (sztuk dwie) jeść na śniadanie i popijać kawą zbożową. Dostarczają mnóstwo energii na cały dzień.



Najlepsze na świecie owsiane ciasteczka (28-30 sztuk)

  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3/4 kostki masła 
  • szklanka cukru
  • 1 1/5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki otrębów orkiszowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • 1/2  łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2  szklanki pestek słonecznika
  • 1/2  szklanki grubo pokrojonych suszonych śliwek

Rodzynki zalewam wrzątkiem, aby woda je lekko przykryła i namaczam. Po odcedzeniu zachowuję część wody. Miękkie masło miksuję z cukrem na puszystą masę. Dodaję jajka, ekstrakt z wanilii i jeszcze chwilę miksuję. Suche składniki z wyjątkiem płatków owsianych mieszam ze sobą. Dodaję po trochu do masy maślanej na przemian z wodą pozostałą z odcedzenia rodzynek. Konsystencja ciasta nie może być za mokra, ani za sucha – zazwyczaj dodaję około połowy wody. Teraz pora na dodanie rodzynek, śliwek, orzechów, pestek słonecznika i płatków owsianych i wymieszanie całości mikserem.

Blaszkę wykładam papierem do wypieków i przy użyciu średniej wielkości gałkownicy do lodów robię kształtne kulki, które w niewielkich odstępach układam na papierze. Piekę przez 12 minut w pierniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra dół).

Ciasteczka są nieziemsko pyszne i sycące dzięki wielości składników bogatych w błonnik. Doskonałe dla dbających o linię… tylko nie zjedzcie wszystkich na raz ;)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz