niedziela, 6 stycznia 2013

Pascal - Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą

Lubię przygotowywać zapiekanki na obiad, ponieważ są łatwe i szybkie do zrobienia. Pozwalają na dużą dowolność w doborze składników i zawsze się udają. Tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu Pascala, który współpracuje z Lidlem. Składniki są bardzo w moim stylu i już wiem, że to będzie coś ekstra.



Pascal - Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą (4 porcje)
  • suchy makaron kokardki: 300 g
  • średnia cebula: 1 szt.
  • brokuł, umyty: 1 szt.
  • jajka: 2 szt.
  • boczek parzony: 1 opakowanie
  • małe pomidory: 175 g
  • śmietanka 30%, słodka: 200 g
  • mozzarella: 1 szt.
  • ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 40 g
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Cebulę siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Całe opakowanie boczku kroimy w paski. Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy.
Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. 300 g suchego makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia. Do boczku na patelni dodajemy cebulę, całość mieszamy.
Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz. Małe pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły. Ugotowany odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły.
Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy 40 g grana padano. Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill).

Wyciągamy zapiekankę z pieca i pałaszujemy - pyszności! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz