piątek, 18 stycznia 2013

Sałatka z wędzoną makrelą, żółtym serem i groszkiem

Osobiście nie przepadam za rybami z patelni i pieca. Wyjątkiem są ryby z nad morza, smażone w całości na głębokim tłuszczu, koniecznie podawane z surówkami i górą rumianych frytek. Mmm, chyba trzeba pomyśleć o wakacjach nad naszym polskim, kochanym Bałtykiem ;-)
Za to ryby wędzone, to już zupełnie inna historia, za nimi przepadam. Jedną z moich ulubionych jest niezaprzeczalnie makrela. Łatwo się ją obiera z ości, nie kosztuje zbyt wiele, jest szeroko dostępna i bardzo zdrowa. Dziś przedstawiam przepis na jedną z moich ulubionych sałatek z jej udziałem. Świetnie smakuje przy akompaniamencie wyrazistej rukoli na toście domowej produkcji (przepis niebawem).


 Sałatka z wędzoną makrelą, serem i groszkiem
  • 1 średnia wędzona makrela
  • puszka groszku zielonego
  • 20 dag łagodnego sera żółtego, np. Edam
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sól, czarny pieprz

Makrelę ostrożnie obieramy ze skóry oraz ości i umieszczamy w misce. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do ryby. Groszek odcedzamy i przelewamy zimną wodą, dokładamy do pozostałych składników. Majonez, jogurt i przyprawy mieszamy i wlewamy do miski. Całość mieszamy dokładnie łyżką.

Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Sałatka wyszła pyszna, zrobiłam bez majonezu, polecam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie bez majonezu jest lżejsza :-) Ale wtedy koniecznie zawiesisty i 10% jogurt grecki.

    OdpowiedzUsuń