sobota, 16 lutego 2013

Ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Są takie połączenia, na których myśl ślinka leci… jednym z nich jest w moim przypadku kokos i czekolada. Podobnie w świecie kosmetycznym, wszystkie balsamy, masełka i mazidełka o takiej nucie uwielbiam! Pomyślałam sobie, że fajnie byłoby upiec coś, co połączy śnieżną biel kokosa i czerń czekolady z dużą zawartością kakao. Wyszło pysznie, nie za słodko, tak w sam raz – o to chodziło :-)
 

Ciasteczka czekoladowo-kokosowe
  • 1 szklanka białej mąki
  • 1/2 szklanki mąki żytniej-razowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych 
  • 3/4 szklanki greckiego jogurtu 


Do miski wsypuję oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól, wiórki kokosowe i mieszam. Masło siekam w kosteczkę i dokładam do suchych składników. Rozrabiam ciasto w palcach do uzyskania konsystencji lekko mokrego piasku. Dokładam posiekaną czekoladę. Na koniec dodaję jogurt i mieszam, aż składniki się połączą - niezbyt długo. Na papierze do pieczenia rozkładam osiem części ciasta. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę przez 25 minut.


Smacznego :-)

4 komentarze: