niedziela, 24 lutego 2013

Ciasto bananowe z orzechami i rodzynkami

Nie jestem zwolenniczką przepisów skomplikowanych, które przysparzają problemów, wymagają wielu godzin przybywania w kuchni, a później jeszcze kilku na posprzątanie pobojowiska. Najlepsze przepisy to takie, które przyrządza się w jednej misce i jedną łyżką. Pamiętajcie, żeby nastawić piekarnik zanim zabierzecie się za przygotowania... pewnie i tak będziecie czekać, aż się nagrzeje ;-P


Ciasto bananowe z orzechami i rodzynkami
  • 3 duże banany
  • 1/3 kostki roztopionego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • chlust likieru bananowego BOLS (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść rodzynek

Banany rozgniatam widelcem, a następnie dorzucam pozostałe składniki. Mieszam dokładnie i przekładam ciasto do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę godzinę w 170 stopniach.


Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. pysznie wygląda:) ja tam czasami mocno nabrudzę w kuchni ale zawsze w tedy mówię, że jak łasuch chciał mieć słodkości to niech chociaż pozmywa:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się zdarza zrobić pobojowisko i zapełnić zmywarkę po brzegi ;-D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Będę testować inne połączenia, ale to połączenie jest niezawodne :-)

      Usuń