sobota, 9 lutego 2013

Ciecierzyca po marokańsku z pieczoną papryką, pietruszką i miętą

Lubię, kiedy jedzenie ma ciekawy smak, który w czasie jedzenia ewoluuje i zaskakuje kubki smakowe. Przyprawy w kuchni to podstawa, bez nich jedzenie jest mdłe, nudne i bez wyrazu. Znam takich, którzy do wszystkiego dodają vegetę i nieważne co by ugotowali, to jedzenie ma zawsze ten sam smak. Nuuuuudaaaaa ;-) Dzisiejsza propozycja opiera się na mojej ukochanej cieciorce i całej górze przypraw. Jest to danie egzotyczne i na pewno znajdą się tacy, którym nie podpasuje. Mi smakuje szalenie!


Ciecierzyca po marokańsku z pieczoną papryką, pietruszką i miętą
  • cebula
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru ew. suszonego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych moreli suszonych
  • 4 szklanki ugotowanej ciecierzycy, ew. z puszki + szklanka wody z gotowania
  • * 2 upieczone i obrane ze skórki papryki
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści mięty, ew. suszonych
  • 4 łyżki posiekanych liści natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
W dużym garnku podgrzewam olej i podsmażam posiekaną w kostkę cebulę. Wrzucam wszystkie suszone przyprawy i smażę jeszcze około minuty, żeby zintensyfikować aromaty. Dodaję czosnek, imbir, suszone owoce i rozrobiony w wodzie po gotowaniu cieciorki koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną paprykę. Wsypuję ciecierzycę i całość mieszam. Posiekaną miętę, pietruszkę oraz sok z cytryny dodaję na końcu i gotuję mieszając około 5 minut. Danie najlepiej smakuje dzień/dwa po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki przejdą się nawzajem.

*  Papryki pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a najlepiej pod opcję grill. Piec około 15-20 minut, aż skórka widocznie sczernieje. Wyjąć z pieca i włożyć do woreczka foliowego lub pojemnika próżniowego i szczelnie zamknąć. Po kilku minutach skórka powinna zejść bez większego problemu.

Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Fajne. Z taką ilością przypraw byłabym w stanie zjeść cieciorkę. Na razie nie trafiłam na przepis, w którym by mi smakowała. Ta kurkuma powinna pomóc ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja uwielbiam ciecierzycę pod każdą postacią :-) Niedługo pojawi się przepis na placki... na słodko... i właśnie z cieciorką ;-P

      Usuń
  2. pysznie wygląda to danie bardzo kolorowe. Niestety dodawanie do wszystkiego vegety nie jest nie tylko nudne ale i nie zdrowe, uzależniamy się od tzw. smaku umami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dlatego po vegetę sięgam rzadko - potrafi skutecznie zabić smak jedzenia ;-)

      Usuń
  3. uwielbiam takie danie - mnie z pewnością by posmakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nigdy nie jadłam ciecierzycy, a ta u Ciebie wygląda bardzo smacznie;-)

    OdpowiedzUsuń