wtorek, 12 lutego 2013

Cukinie faszerowane mięsem, ziołami i fasolą w sosie pomidorowo-jogurtowym

Dzisiaj pomysł na obiad szybki, zdrowy, dietetyczny i baaardzo smaczny. Dostarcza wszystkich składników potrzebnych naszemu organizmowi do funkcjonowania. I kto powiedział, że zdrowe jedzenie jest nudne i mało smaczne?

Cukinie faszerowane mięsem, ziołami i fasolą w sosie pomidorowo-jogurtowym
  • 4 średnie cukinie
  • 0,5 kg mielonego udźca indyka
  • cebula
  • jajko
  • łyżka posiekanego koperku
  • po pół łyżeczki: tymianku, oregano, bazylii
  • puszka pomidorów z puszki
  • 3 łyżki greckiego jogurtu
  • puszka czerwonej fasoli
  • starta mozzarella
  • sól, pieprz

Umyte cukinie przekrawam na pół i wydrążam małą łyżeczką. Następnie układam je w naczyniu do zapiekania. Cebulę siekam w kosteczkę i przesmażam na oleju. W misce umieszczam mięso, jajko, koperek, tymianek, oregano, bazylię, sól, pieprz, przesmażoną cebulkę i mieszam. Farszem wypełniam wydrążone cukinie i układam na nich odsączoną i przelaną wodą fasolę. Pomidory z jogurtem, solą i pieprzem miksuję na gładko i zalewam mieszaniną cukinie. Całość posypuję solidnie mozzarellą. Zapiekam w 180 stopniach przez 40 minut.


Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz